Wilco de Bie, 22 mei 2018

Magneds Sessions - 19 April 2018

De derde editie van de Magneds Sessions stond volledig in het teken van Wally. Het wereldberoemde kinderboekenkarakter staat symbool voor de consument van tegenwoordig: eigenzinnig, altijd on the move en zeer moeilijk te bereiken. Waar is Wally en – niet geheel onbelangrijk – hoe kun je hem als merk aan je binden? Daarop beloofde Magneds aan haar genodigde klanten en partners voor het bieden van een antwoord.

Een prachtige zaal in het zonovergoten Restaurant Eve (Tilburg) was decor voor een sessie vol inspiratie, ervaring en dialoog. Onder leiding van gastheer Wilco de Bie werden de genodigden voorgesteld aan een viertal sprekers en kon men tevens verschillende toepassingen van Magneds’ techniek ervaren met verschillende ‘klant-experiences’ van onder andere Texaco, FrieslandCampina en Heineken. 
 
Na een warm welkom en een prikkelende opening van Wilco de Bie trapt Jurgen Swaans (CEO Magneds) als eerste spreker de middag af met een korte introductie over de historie van Magneds en met lessen over het succesvol activeren van de consument. Speciale aandacht ging daarbij uit naar dataopbouw, GDPR wetgeving en het voorzichtig omgaan met persoonsgegevens (safety first!). Maar alles begint met identificatie. Pas als je weet wie iemand is, en door iemand te leren kennen, leer je wat je voor diegene kunt betekenen. En pas dan weet je hoe je de (individuele) consument kunt bewegen. 
 
Tweede spreker Koen van Beurden, CRM manager Texaco BENELUX, onderschrijft deze woorden. Waar binnen voormalig loyalty programma Texaco Rocks ‘Wally’ een onbekende bleef, weet het merk via het nieuwe programma Texaco Stars wél wie ze voor zich hebben. En dat werpt zijn vruchten af: het aantal actieve deelnemers stijgt, campagneresultaten scoren beter dan ooit en de opgebouwde data leidt bovendien tot bruikbare inzichten voor de gehele business. Een business die volgens Koen allang niet meer draait om olie alleen.
 
Wat volgde was een bijzonder college marketing van Bram Alkema, ook wel de Seth Godin van de lage landen genoemd. Zijn gouden tip? Zorg dat je de eerste bent in wat je doet, zoals bijvoorbeeld met het digitaliseren van de consument met al haar touchpoints, en loyaliteit volgt vanzelf. Aan de hand van verschillende marketingmodellen legt hij daarbij uit waarom dat de formule van Magneds nou eigenlijk werkt. En dat deze misschien nog wel breder getrokken kan worden dan op de consument alleen. De mens is namelijk meer. Aan het publiek de eer deze theorie meteen in praktijk te brengen. Wie kan in korte tijd het beste nieuwe loyalty concept bedenken, anders dan voor de consument? Creatieve ideeën vliegen met de Catchbox (microfoon) letterlijk de zaal door.
 
Trendwatcher Sander Duivestein neemt ons tot slot, aan de hand van aansprekende voorbeelden, mee op een reis door de tijd. We kunnen niet om hem heen: technologie innoveert sneller dan het licht. En mogelijkheden lijken onbeperkt. En de consument? Die kan het maar nauwelijks bijbenen. Gelukkig is er één bevolkingsgroep die dit wél kan: kinderen. Het eerdergenoemde voorstel van Bram om bij elke board meeting in het bedrijfsleven een kind uit te nodigen, lijkt daarom eigenlijk helemaal zo’n gek idee nog niet.
 
Tot slot vat gastheer Wilco de Bie samen dat met de juiste kennis en techniek het vinden van Wally een fluitje van een cent is. Gelukkig maar, want zo blijft er voldoende tijd over om hem beter te leren kennen: wie is hij, wat wil hij en hoe hij zich (online) gedraagt? Technologie van Magneds zorgt ervoor dat je Wally vindt én bindt. Zodat zoeken niet meer nodig is.