Eelke van Houtum, 15 december 2015

Emerce Engage: een terugblik

Op 9 december verzamelden vakgenoten zich in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam voor Emerce Engage, om kennis en kunde te delen op het gebied van multichannel klantcontact. Magneds was erbij én deed zelf ook een boekje open. Client Services Director Wilco de Bie lichtte een tipje van de sluier op over verleidingstechnieken: hoe verleid je jouw klanten tot loyaal gedrag? Een recap:

Wat is loyaliteit?

Is loyaliteit een houding of een gedrag? Beiden zijn waar. Het zijn twee eenvoudige vragen die de beide vormen van loyaliteit vanuit een marketingoogpunt illustreren:
  • Houding: zou u ons aanbevelen aan anderen?
  • Gedrag: zou u weer bij ons kopen?
Wanneer het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, heb je als organisatie het ultieme doel bereikt: loyaliteit in het hart én het hoofd van de klant.

Beïnvloedingsmechanismes

Het menselijke gedrag is een fascinerend iets en lijkt ongrijpbaar, maar uitvoerig onderzoek heeft geleid tot een aantal beïnvloedingsmechanismes; principes die in tekst en beeld kunnen worden toegepast om in te spelen op het onderbewustzijn (95% van ons gedrag vindt immers onbewust plaats!) met als doel loyaal gedrag te bevorderen. Wilco ging dieper in op deze mechanismes, van inmiddels welbekende principes als schaarste, sociaal bewijs en authoriteit tot minder voor de hand liggende triggers als versnelde perceptie, endowment progress en decoy. Nieuwsgierig hoe deze en andere mechanismes werken? Neem gerust een keertje contact met ons op! 

tjilp!