Wilco de Bie, 26 maart 2015

De 4 bouwstenen van een mobiel loyaliteitsprogramma

Veel merken zetten fors actiematig in op het genereren van probeeraankopen (trial). Maar vaak is de conversie naar herhaalaankopen (repeat) vervolgens te laag. Oplossing: een mobiel (online) loyaliteitsprogramma. Effectief, kostenefficiënt en flexibel.

Vier bouwstenen


Online loyaltybureau Magneds, ontwikkeld loyaliteitsprogramma’s aan de hand van  Magneds Milestones. Dit model van Magneds bestaat uit vier pijlers learn – earn – burn – learn, een model waarbij het proces zichzelf herhaalt. De resultaten uit je loyaliteitsprogramma zijn voeding voor het opnieuw bekijken van je klanten, hun gedrag en de manieren van stimuleren en belonen. Elk loyaliteitsprogramma begint met ‘learn’.

LearnEen mobiel loyaliteitsprogramma begint waarmee het ook eindigt: learn. In de eerste fase draait het om het identificeren en leren kennen van je klant. Wie koopt jouw merk eigenlijk? Waar? En hoe of wanneer gebruikt hij het? Deze waardevolle data geeft je klant je bij aanmelding voor je online loyaliteitsprogramma (dataverzameling) en tijdens het gebruik ervan (dataverrijking). Voorwaarde: win het vertrouwen van je klant en schaad het niet. Vind de weg naar het hoofd en hart van je klant en zorg ervoor dat je zijn privacy serieus neemt. En soms helpt het om je klant iets te geven in ruil voor informatie.

EarnNa het registreren van het klantgedrag wil je jouw merk verbinden met je klant. Breng daarvoor in kaart welk gedrag je wil stimuleren en belonen. Daarbij verbind je de touchpoints die je al hebt (bijvoorbeeld winkels, website en folder) en creëert mogelijk nieuwe touchpoints (bijvoorbeeld een verpakking of app). Een vraag waar veel marketeers mee worstelen is hoe je de koper van een fysiek product naar een website of app brengt. Unieke codes kunnen daarbij een oplossing zijn, zoals in Eurosparen van FrieslandCampina. Enkele voorbeelden van mobiele earn-technieken zijn geluidsherkenning, (instore) locatiebepaling en scannen. 


Burn


Hoe zorg je ervoor dat je het gewenste gedrag van je klant blijvend stimuleert? Je burn-methodieken vormen een balans tussen hard en soft benefits. Kortingen, coupons en vouchers zijn voorbeelden van de eerste categorie en allen mobielvriendelijk. Zachte beloningen zijn onder meer privileges, status en badges. Gamification speelt daarbij een belangrijke rol: stimuleer je klant spelenderwijs je app vaker te gebruiken en de band te versterken. Bijvoorbeeld met achievements: tank 3x als vroege vogel en verdien koffie met een croissant!LearnDe grote meerwaarde van een mobiel loyaliteitsprogramma: meten en weten. In deze ‘learn’-fase bekijk je de resultaten. Hoe hebben de verkopen zich ontwikkeld? Welke earned media zijn ontstaan en hoe scoren die? En wie zijn je brandlovers? 
De data van je programma leveren belangrijke inzichten op. Je kunt je klantgroepen segmenteren en targetten. En relevanter een-op-een met ze communiceren. Om zo meer waardering voor je merk te krijgen en de band met je klant te versterken. Magneds MilestonesIn veel mobiele en/of online loyaliteitsprogramma’s die we voor onze klanten ontwikkelen, passen wij deze vier bouwstenen toe: de Magneds Milestones. Nieuwsgierig naar hoe we ze voor jouw merk zouden kunnen invullen? Mail ons via hello@magneds.com of bel met een van onze magneten op 013-5230000

Ook verschenen op Adformatie.nl

tjilp!